RSS
Imagine

Polonezii inventează tancul invizibil

02 apr.

tanc1

O firmă de cercetare în domeniul militar a scos la iveală un „tanc stealth”, dotat cu o tehnologie de camuflaj termic inteligent care poate păcăli sistemele de termodetecție ale forțelor inamice, reușind să-și modifice adaptiv forma vizualizată de către acestea.

Designul revolutionar a fost creat de firma poloneză OBRUM în parteneriat cu BAE Systems din Marea Britanie. Aceasta și-a prezentat prototipul, PL-01, la Expoziția Internațională a Industriei de Apărare, în septembrie 2013 la Kielce. În conformitate cu declarațiile producatorului, proiectul urmează să fie finalizat în 2016, iar producția de serie este programată să înceapă în 2018. Secretul pentru capacitățile stealth constă într-o ”plasă” de plăci ceramice hexagonale dezvoltate special, montate pe întreaga suprafață a tancului, care pot fi maniplulate termic, acționând ca un ecran. Echipajul poate controla căldura degajată de acestea și implicit temperatura întregului tanc. Astfel acesta poate fi programat să-și modifice forma în infrarosu, putându-se controla exact modul în care să arate (mașina, tigru, etc teoretic orice obiect comun). Pe de altă parte, tancul dispune de senzori proprii care măsoară activ semnătura termică a mediului înconjurator, putând astfel să se adapteze la nivelul termic ambiental și astfel dispare efectiv din câmpul de luptă, amestecându-se în fundal. PL – 01 își scade, de asemenea, semnătura în infraroșu printr-un sistem special de răcire și dispersie al evacuării de la motor.

Întregului vehicul este acoperit cu un material absorbant de unde radio care alături de designul unghiular special conceput al caroseriei îi permite să deflecteze scanarea radar inamică.

PL-01 este conceput pentru un echipaj de trei persoane (comandant, tunar, sofer) dar poate transporta în interior încă 4 soldați. Vehicolul are 7m lungime și căntărește 35 de tone. Poate rula cu maxim 50 km/h în off-road și are o autonomie de 500km. Turela este automată iar sistemul de tragere de tip ”hunter-killer” îi permite comandantului să execute foc fără intervenția tunarului. Armamentul standard : un tun cu încărcare automată de 105 sau 120mm, o mitralieră coaxilă de 7.62mm și o mitralieră de 7.62 sau 12.7mm.

Sursa: dailymail.co.uk  armyrecognition.com

PS: Ca replică, românii au inventat ”țeapa invizibilă”. Aceasta nu poate fi detectată nici cu infraroșu, nici radar, nici măcar cu ochiul liber. Tehnologia este deja aplicată în masă iar efectele sunt devastatoare …

Dacă ți-a plăcut lasă un comentariu!
_______________________________________________________________________________________
Nu păstra doar pentru tine, trimite la prieteni, mail-uiește sau share-uiește!
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 2 aprilie 2014 în VIITORUL ACTUAL

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Scrie un comentariu